FN Blog / Vér-nyomás / Emlékeznek?
Nyomtatás Betűméret
Emlékeznek? 2009-02-24 14:01:43
A vizitdíjból a felnőtt háziorvosi praxisoknak átlagosan 186 000 Ft bevételük keletkezett 2007 márciusában (ez havi 620 orvosi ellátást jelent átlagosan). Ezt a háziorvosok utólag is kikövetelték maguknak. Vagyis a vizitdíj nem, a pluszpénz megmaradt.

 

Emlékeznek?

Azt írja  a Wikipédia, a szabad enciklopédia, hogy a második Gyurcsány-kormány 2007. február 15-én vezette be a vizitdíjat, a beteg-orvos találkozások csökkentésére és a társadalombiztosítási költségek részleges áthárítására. Szóval éppen két éve. Összege alkalmanként 300 forint volt.

Emlékeznek?

A vizitdíjat a lakosság többsége elutasította, 2008. március 9-én népszavazás kötelezte a parlamentet és a kormányt a korábbi, teljes körű biztosítás visszaállítására 2009. január 1-i határidővel. A népszavazáson a szavazópolgárok 50,1%-a vett részt, és a szavazók 82,62%-a a vizitdíj eltörlésére, a teljes körű társadalombiztosítás visszaállítására szavazott.

Látva az egyöntetű elutasítást, a kormány 2008. március 31-ével megszüntette a vizitdíjat. A népszavazás következményeként az egészségügyi minisztert is menesztette a kormányfő, 2008. április 30-i hatállyal. Az egészségügyi miniszter menesztése az MSZP-SZDSZ koalíció felbomlásához vezetett. Ennek meg lassanként egy éve!

Emlékeznek?

És azt tudják, hogy a régiónkban másutt is nagy viták voltak, vannak a vizitdíj körül? Csehországban például 2008 januárjában vezették be, 30 korona látogatásonként, szóval annyi, mint nálunk. Ott az ellenzék nem tudta elérni a megszüntetését, csak azt, hogy a 18 év alattiaknak ne kelljen fizetniük, de a kórházdíj, a receptdíj és a sürgősségi díj maradt.

A vizitdíj nemcsak Csehországban, hanem az egész régióban rendkívül vitatott kérdés. A szomszédos Szlovákiában Mikuláš Dzurinda miniszterelnöksége alatt, 2002-ben meginduló egészségügyi reformoknak Robert Fico jelenlegi kormányfő vetett véget 2006-ban, és eltörölte a 20 koronás (körülbelül 140 forint) vizit- és receptdíjat.

A vizitdíjból a felnőtt háziorvosi praxisoknak átlagosan 186 000 Ft bevételük keletkezett 2007 márciusában (ez havi 620 orvosi ellátást jelent átlagosan). Ezt a háziorvosok utólag is kikövetelték maguknak. Vagyis a vizitdíj nem, a pluszpénz megmaradt. Pedig ezt nem szavazta meg senki. És ne legyenek illúzióik: mi fizetjük ezt is. A rá valót, ne legyenek illúzióik, behajtják másutt. Rajtunk.

Akkor is, ha válság van.


Cimkék: vizitdíj, ellátás, praxis
22 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

3. Noti 2009-02-26 17:24:51
Pontosan kedves Bér. :)
Úgy látszik van amikre, az egyébként tisztelt MSZP szavazók, "elfelejtenek" emlékezni...
2. bér 2009-02-25 15:38:48
Mielőtt véleményt mondunk valamiről,tudni kéne a hátteret is!A kormány a vizitdij bevezetése előtt már az előre kalkulált vizitdij összegével csökkentette az eü.intézmények finanszirozását!Nem plusz pénzt kért Kósa Lajos csak az elvett összeg visszadását!!
1. Vazzemmaue 2009-02-24 17:13:42
Amellett, hogy a pénzt az orvosok megkapják így is, nagyon tetszett annak idején, hogy Kósa debreceni fidesz-vezér azonnal a népszavazás után felszólította a kormányt, pótolja az orvosoknak a bevétel-kieést! Hihetetlen képmutatás, a balga nép meg éljenez!

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Ha ingerel a tehetetlenség, amit a betegrendszer vált ki belőled, ide kiöntheted a szemetest. Csak óvatosan: itt is emberek élnének! Részletek

Hirdetés

A Rák könyv - írta: Rege Sándor

Keresés

Blogértesítő - Vér-nyomás

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről