FN Blog / Vér-nyomás / Tanuljunk meg a zsebünkbe nyúlni!
Nyomtatás Betűméret
Tanuljunk meg a zsebünkbe nyúlni! 2008-10-30 17:03:54
A rendszerváltás után eddig 1996-ban és 2002-ben volt kórház-konszolidációs program, ám pénzügyi ellehetetlenülés miatt egyetlen intézményt sem zártak be.
Bajban vannak a kórházak, az égbe szöknek az adósságaik. Viszont az már látható: minél több intézményt húz ki az állam vagy a fenntartó önkormányzat a bajból, annál konokabbul hiszik, hogy egy kórház "ellátási érdekből" nem mehet csődbe. Tehát úgy gondolkozhat az intézmények vezetése, minek a belső tartalékok feltárása, amely konfliktusok özönét hozza a nyakukba, ha az kap külső segítséget, aki nem fárasztja magát ilyesmivel?

Érdekes adalék, hogy a kórházak az adósságaikat évek óta görgetik maguk előtt. Ezek, például a főváros kezelésében lévők, többször forráskivonást is szenvedtek, átszervezésükre még sincs elég erő, magánbefektetők bevonását viszont rendszerint az önkormányzatok rendre megakadályozzák.

Miközben látható, hogy az állam nem vonulhat ki teljesen a jóléti ellátásokból, a szolgáltató állam illúzióját mégis ideje lenne elvetni. Mert amikor végre akad egy-egy vállalkozás, amely szakértelmét és erőforrásait bevetné az egészségügy megújításába, "belső erők" kezdenek sztrájkba, amint ez például Egerben is történik. A HospInvest nevű professzionális üzemeltetési szolgáltatónak lehetnek hibái, de hogy értenek a kórházvezetéshez, azt több helyen bebizonyították már.

"A kórházak, kiváltképp a monopolhelyzetben lévők, biztosak lehetnek abban, hogy kihúzzák őket a csávából; minden a túlköltés irányába mutat" - e szavakkal jellemezte a jelenséget Kornai János közgazdászprofesszor egy konferencián nemrégiben. És nyilván így gondolkodnak vezetőik is. Hát persze hogy tiltakoznak minden változás ellen.

A rendszerváltás után eddig 1996-ban és 2002-ben volt kórház-konszolidációs program, ám pénzügyi ellehetetlenülés miatt egyetlen intézményt sem zártak be. Most, az államháztartás válságakor vajon ki fogja majd állni a kórházak tartozásait? Ami ha igaz, idén elérheti a 60 milliárd forintot is.


Cimkék: Adósság, kórházi számla, költekezés
13 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

6. Deak Tamas 2008-11-02 13:17:59
Hogy a Hospinvest bebizonyította volna, hogy ért a kórházszervezéshez? Na ne röhögtessük egymást.
5. zsolt 2008-11-02 08:37:31
valóban! sok kórház, rengeteg igény a kifeizető oldalon és egyre kevesebb ember a befizető oldalon. ezt írogatják már a közgazdászok egy ideje. nem a rendszerváltás után kezdték! előtte is téma volt. és telik az idő, nem történik semmi. ez felelősség. ezt nem szeretik a Kárpát-medencében. pedig egyre kevesebb hajlandóság mutatkozik társadalmi szolidaritás ügyben. igen! aki nem fizet, annak nem jár. ennyi.
amikor a diákok a bokros elleni tüntetésen koporsót vittek esélyegyenlőség felirattal, akkor döbbentem meg előszőr, hogy itt nagy baj van a fejekben. most hogy egerben mécseseket gyújtanak az "ellenzők" már mindennapos...

4. Noti 2008-10-31 18:25:00
Látom azért itt is kőkeményen tartja magát az a tévhit, hogy mi baromi sokat fizetünk ám be a tb-nek, csak azok nem tudnak gazdálkodni és azért nincs pénz. De ha majd jönnek a maszekok, akkor minden jó lesz, mert UGYANEZÉRT a pénzért majd csudajó dolgokat kapunk.
Hát ezt tessék nyugodtan elfelejteni! A magyar nép legnagyobb hibája ez a fajta álomkép kergetés.
Igen, soknak tűnik az a pénz amit befizetünk, de ha végiggondoljuk, hogy mi mindent kell ebből finanszírozni, akkor mindjárt kiderül, hogy nem is olyan sok kerül be abba a kasszába.
El kell menni egy maszek korházba és megnézni, hogy mibe kerül egy-egy komolyabb vizsgálat, neadj Isten beavatkozás. És mellé kell tenni ugye, hogy a munkavállalótól levont járulékokból kell finanszírozni a gyermekellátást is (nyilván ők nem fizetnek tb-t) vagy éppen az öregek ellátását (ők fizettek ugyan, csak vegyük figyelembe, hogy 10-15-20 évvel ezelőtt közel sem a mai árakhoz volt mérve a járulék) és persze van ebben az országban nagyjából 400.000 munkanélküli és kb. dupla ennyi aki hivatalosan ugye nem munkanélküli viszont munkahelye nincs, így járulékot sem fizet. Viszont nyilván őket sem hagyták ott az út szélén feküdni a mentősök ha arról volt szó. Apropó mentősök, nyilván azt a mentőszolgálatot is fenn kell tartani valamiből, és persze a gyógyszerek támogatása is ezekből a járulékokból megy.
Szóval ne higgyünk már ennyire a mesékben drága magyarok, lehet, hogy relatíve sokat fizetünk be, de az a baj, hogy kevesen tesszük ezt, viszont sokan és sokfelé használjuk.
Nem a gazdálkodás milyensége a legnagyobb baj itt, hanem, hogy a befizetésnél kevesen állunk a sorban, a kivétnél meg rengetegen.
3. Nyári Virág 2008-10-31 10:12:17
Azt olvasom Gargantua-tól, hogy a köz, az állam pénze nem préda....Ez szép is lenne, ha így lenne, de nagyon sokan vannak otta húsos fazék körül, s pont oda nem jut ahova jogos lenne.Olyan ez, mint az a mondás, hogy járni jár, de nem jut.De ha azoknak nem jut akik dolgos éveik alatt ide fizetnek, akik most fizetnek, vagy már megfizették sok évi munkaviszonyuk alatt,akkor hova lesz a haszon? Hol és hogyan kezelik ezeket a pénzeket? Netán elveszítették a Tőzsdén?Továbbá, elfogadom azt is ,hogy mégkéne tanulni szerényebben élni, de azt is elrontották valakik valahol, de nagyon. Én vidéken (falun) élek, látom, hogy azok akik szinte máról holapra élnek, eszük ágában sincs a keveset megpróbálni beosztani, hanem amikor van, akkor minden van, utána meg semmi.Marad a segély kérelem, meg a kölcsön.Így aztán náluk a kordé mindig előbbre van a szamárnál...Persze a saját életüket illetve az életvitelüket mindig a jobbmódukhoz viszonyitják, mondván nekik is jár a jólét.Az már másodrangu az életükbe, hogy a többért többet is kellene dolgozni, vagy egy-két dologról lemondani.Az persze nem megy, csak a követelődzés az önkormányzatnál.Van akiknak már a létező összes rokona meghalt, a gyereke állandóan beteg,de csak azért, hogy legyen hivatkozási alap a segélyre, aztán irány a kocsma...
2. Pusztaszeri Hajnalka 2008-10-31 09:58:53
Hát igen, egyrészt mindenkinek jó lenne, ha továbbra is megmaradhatnának a kórházak mindott ahol jelenleg is vannak.Így is sokat változtattak a kórházi ellátásokon.Értem ez alatt azt, hogy mindenhol igyekeznek a bekerülő beteget minél előbb hazaküldeni.Csak hát ennek is megvannak a következményei.Sokszor azt is "menesztik" akiknek az adott esetben bizony szakorvosi és kórházi ellátásra lenne szüksége.Azzal még csak egyetértenék,hogy a beteg is fizessen az ellátásért, de csak abban az esetben, ha a munkabérekből egyáltalán nem, vagy csak kevesebb eü-i ellátási összeget vonnának le.Mert ugye a jelenlegi helyzetben ez nem kevés, mert van az eü-i járulék, meg az eho, s az utóbbit a munkáltatók fizetik.Tehát az eü több oldalról is támogatva van,csak épp azt nem tudjuk, hogy a beszedett pénzek hova folynak el, egyáltalán mind oda kerül-e ahova a rendeltetése szerint kellene? Munaviszonyom alatt bér-és tb ügyintéző voltam, így kicsit jobban rálátok ezekre a dolgokra.Szerintem a beszedett összeggel valakik bizony nagyon rosszul gazdálkodnak.Nem egységesen kellene a "leosztást" megadni, hanem az intézmények rászorultsága alapján.Igy lenne akik esetenként többet, mások kevesebbet kapnának kiadásaik fedezéséhez.Amennyiben a dolgozói és munkáltatói járulékokat csökkentenék, akkor elfogadhatóbbnak tartanám, hogy a betegek is járuljanak hozzá a kezelésükhöz.Na de így, hogy az emberek a munkabérükből megfiezetik a betegellátást,aztán meg még fizessenek is pluszban,ezzel nem értek egyet még akkor sem, ha szükséges lenne.
1. Gargantua 2008-10-31 09:41:02
Meg kell tanulnunk, hogy a köz, az állam pénze nem préda, nem pazarolható. Meg kell tanulnunk, legalább rövid időre visszafogottan élni, nem kielégítve minden vágyunkat, szükségletünket. Többet szemlélődni a világban, gondolkodni magunkról, a világról, a társadalomról, múltunkról, jelenünkről, jövőnkről. Ismereteinket kell gyarapítani serényen, le kell foglalnunk magunkat célt teremtő foglalatosságokkal. Akkor nem lesz fájó, hogy jelenleg nem élhetünk vágyaink szerint, csupán beszűkült lehetőségeink szerint.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Ha ingerel a tehetetlenség, amit a betegrendszer vált ki belőled, ide kiöntheted a szemetest. Csak óvatosan: itt is emberek élnének! Részletek

Hirdetés

A Rák könyv - írta: Rege Sándor

Keresés

Blogértesítő - Vér-nyomás

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről