FN Blog / Vér-nyomás / Ki a gyógyult?
Nyomtatás Betűméret
Ki a gyógyult? 2008-07-08 12:09:52
Nem feledhető el persze, hogy a gyógyultság gyakran nagyon relatív, ha úgy tetszik szubjektív fogalom. Azért mégis illene mérni!

A gyógyultakról nem vezetnek semmiféle statisztikát. Pedig ez mennyivel többet elárulna a hazai gyógyítás színvonaláról! Ezt írtam nem is annyira régen, bosszúsan, - nem igaz, dühöngve! Mert emlékszem, amikor Magyarország ráktérképét néhány éve megalkották, megkerestem az illetékeseket és kértem, mutassuk be a gyógyulási viszonyokat is. Közölték, azt nem lehet. Nincs hozzá adatbázis, a rendszer ilyen információt nem tartalmaz.

Mi ez, ha nem annak bevallása, hogy az egészségügyben nincs minőségszemlélet. A cél nálunk a terápia maga, s nem a gyógyítás. Sértő vagy sem az orvos szakmára nézve, de ez az igazság. A nemrégiben általam is bemutatott nemzetközi elemzés is erre a végkövetkeztetésre jutott, amit egy magyar kutató is megerősített. "A magyar rákregiszter több sebből vérzik: csupán azt tudjuk, ezzel a diagnózissal hány embert jelentenek az intézmények, illetve, hogy mennyi ember hal meg különféle rákos megbetegedésben" - mondja a professzor, aki többek között a betegség különböző stádiumairól, és a terápiás eredményekről szeretne statisztikailag többet tudni.

Hogyan is működik ez a regiszter? (Nemcsak a rákgyógyításban, az egész eü-rendszerben?) Leegyszerűsítve azt kell róla tudnunk, hogy a statisztika (no meg az elszámolás) érdekében minden betegségnek és a hozzá tartozó ellátási formának van egy kódszáma, amely alapján nyilvántartják a rendszerben! Ilyen egyszerű lenne a dolog!

Egyetlen dolognak nincs kódszáma: igen, jól sejtik, a gyógyulásnak. Ezért aztán fogalmunk nincs arról, hogy valaki gyógyultan kerül-e ki egy egészségügyi intézményből, avagy még rosszabb állapotban, mint ahogy oda bejutott! A hibát a működésben valahol itt kell keresnünk.

Nem feledhető el persze, hogy a gyógyultság gyakran nagyon relatív, ha úgy tetszik szubjektív fogalom. Természetesen orvosszakmailag vannak ennek objektív leírásai, de mégis: az egész gyógyászat nagyon szubjektív, személyes dolog. Ezért hát nagyon merész pályán mozog az, aki arra vállalkozik, hogy mérje, mikor gyógyult valaki, s mikor nem.

De azért nem megkerülhető ez a feladat. Immár, a 21. század közepe felé ballagva… Hm? Mit tetszik gondolni?


Cimkék: terápia, gyógyultság, beteg
32 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

2. strokos beteg 2008-07-09 20:32:47
Nemlehet a mostani eü.-ben meggyogyulni,csak magdögleni lehet.Elmondod a problémáidat,4-5 óra várakozás után,és egyáltalán rád sem figyelnek .Majd visszarendelnek ,úgy 2honap mulva,de MINEK!
1. hosffy 2008-07-08 19:39:19
Igen-igen!
Ebben a patkány egsészségügyben, ahol többségében az befolyásolja az egészségügyi személyezetet a gyógyításban, ha mindenki belepusztul, sokáig nem lesz munkájuk mit vár el bárki is.
Utáltam és utálom ma is a SZDSZ ötleteit az egészségügy átalakításával kapcsolatban, de egy biztos, ami ma van nem mehet tovább. Ha voltam ambuláns orvosi vizsgálaton az egyik egyetemi klinikán. A 9 órára előjegyzett vizsgálatra 12:03-kor hívtak be!
Az egészségügyi? személyzet össze vissza hívta be a betegeket, majd többszöri felszólításomat követően végre engem is. S ez csak a jégyhegy (egyik) csúcsa!

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Ha ingerel a tehetetlenség, amit a betegrendszer vált ki belőled, ide kiöntheted a szemetest. Csak óvatosan: itt is emberek élnének! Részletek

Hirdetés

A Rák könyv - írta: Rege Sándor

Keresés

Blogértesítő - Vér-nyomás

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről