FN Blog / Vér-nyomás / Gyógyítani, nem kezelni!
Nyomtatás Betűméret
Gyógyítani, nem kezelni! 2008-07-02 11:37:05
Egy alkalommal már írtam erről ezen a fórumon is. Akkor azt tettem szóvá éppen, hogy megbetegedésről sokat, a gyógyulásról viszont semmit nem lehet tudni.
Miközben gyógyszerkiadásunk megfelel az európai átlagnak, rákgyógyításra fele annyit se költünk, mint az unióban általában, a legújabb készítményekhez való hozzáférésben pedig sereghajtók vagyunk. Ennyi volt a nemrégiben megjelent hír. Ezek voltak a legfontosabb megállapításai annak a nemzetközi kutatásnak, amelyben az országok gyógyszerhez való hozzáférését, a rákbetegség társadalmi terheit, előfordulási és halálozási adatait vetették össze a kutatók.

A világ vezető egészségügyi közgazdászai, a svéd Karolinska Institute professzorai sok év után újra feltérképezték a rákbetegek helyzetét a világban. Idehaza a jelentést a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) vette gondozásba.

A kép lesújtó: Európa uniós összehasonlításban Magyarországon a legrosszabb a helyzet a halálozási arányokat nézve. Bodoky György, az MKOT elnöke lapunknak azt mondja, az összehasonlításból az is kiderül, hogy nálunk csak a lengyelek költenek kevesebbet rákgyógyításra. "A magyar rákregiszter több sebből vérzik: csupán azt tudjuk, ezzel a diagnózissal hány embert jelentenek az intézmények, illetve hogy mennyi ember hal meg különféle rákos megbetegedésben" - mondja a professzor, aki többek között a betegség különböző stádiumairól, és a terápiás eredményekről szeretne statisztikailag többet tudni.

Egy alkalommal már írtam erről ezen a fórumon is. Akkor azt tettem szóvá éppen, hogy megbetegedésről sokat, a gyógyulásról viszont semmit nem lehet tudni. Ezen a nyomon jártam végig ezt a jelenséget egyebek közt a Rákkönyv a Gyógyulásról című kötetben is. Pontosan azt a helyzetet, hogy bár igen drága kemikáliákat alkalmazunk, a hatékonyság nagyon gyenge.

A most nyilvánosságra került jelentés is tartalmaz egy furcsa megállapítást: az összgyógyításra fordított összeg ugyan alacsony, ám ebből a kevés összegből kiugróan sokat költünk gyógyszerre. "Azaz: hiába költ hazánk 18 eurót egy emberre, míg Dánia például csupán 12 eurót, ha a lakosság arányához képest nálunk a legmagasabb a megbetegedések száma" – állította Bodoky is.

A feleségem 2007 júniusától kezdve kapott chemoterápiás kezelést: negyed év után a kontroll során azt állapították meg, hogy a kúra dacára nem csökkent, hanem inkább nőtt a daganat. A heti egyszeri félnapos infúzió költsége a hivatalosan kiadott adatok szerint 2 millió forint körül járt. Három hónapon keresztül tehát majd 30 millió forintot költött az állam a gyógyítására. Ekkor ezt a kezelést leállították, s egy régebbi, ám olcsóbb szerre akarták átállítani. Átlátott a szitán, s nem kérte a kémiai terror folytatását! 10-20 milliót megspórolt az államnak, s valakiket elütött valamitől…

A legújabb készítményeket fel sem ajánlották neki. Pedig, mint később kiderült, léteznek például olyan új amerikai készítmények (amúgy a kemó is az eredetileg!), amelyek pont az ő szervezetének ellenállását képesek leküzdeni. Nem gondolom, hogy orvosai tudatlanok voltak, és tudatlanságuk bűne mindaz, ami azután történt.

December elején elment örökre! Pedig minimum húsz évet élhetett volna még!


Cimkék: költség, kezelés, gyógyszer
21 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

4. Öngondoskodó 2008-07-13 08:00:02
Kedves Farkasné Takács Judit!
Tudomásom szerint sok rákbetegnek egy idő után vérre is lehet szüksége.
Tehát aki ha nem "érintett" beteg, akkor véradással tud értük tenni nagyon is sokat.
Egy rákbeteg, vagy esetleg más komolyabb betegségben szenvedő donor nem adhat vért, csak kaphat, ha van kitől...
3. Bartosné 2008-07-03 17:28:15
Sajnos az a tendencia, hogy az egészség semmit nem ér,csak beszélnek róla. Sem megelőzés, sem gyógyítás nem történik.Azegészséügyi dolgozók pedig éhen halnak- amennyit dolgoznak és amennyit ezért kapnak rémisztő.És persze nincs felelős, ugyan mit ér az ember? Magyarországon semmit!
2. én 2008-07-02 22:37:59
A népnek cirkusz kell meg kenyér.
1. Farkasné Takács Judit 2008-07-02 12:25:42
Sajnálom, hogy Mo-on ennyire nem foglalkoznak a daganatos betegekkel. Lehet, hogy a jövőre gondolnak! Minél többen,minél fiatalabban meghalnak, annál kevesebb embernek kell azt mondani nyugdijbavonuláskor, hogy az évtizedek alatt befizetett nyugdijjáruléka sajnos nincs meg, ezért nem kap nyugdijat, tartsa el a családja, ha még él!
Csak ötletképpen mondanám, hogy számomra felesleges pénzkidobás és egyben környezetszennyezés is a tüzijáték. Hatalmas pénzeket fordit rá az állam. Nagyszüleink, akik még emlékszenek a háborúra, azok eltudják mesélni, milyen érzés volt 45-ben amikor menekülni kellett a golyózáporok között és kisgyermekként átélni a "Sztalin-gyertyák" látványát és hangját! Azt hiszem, ha mi is átéltük volna, nem újonganánk a tüzijátéknak. Talán eszünkbe jutna, hogy ezen a költségen hány rákos betegen tudnánk segiteni! Sajnálom, hogy én nem tehetek érte semmit!

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Ha ingerel a tehetetlenség, amit a betegrendszer vált ki belőled, ide kiöntheted a szemetest. Csak óvatosan: itt is emberek élnének! Részletek

Hirdetés

A Rák könyv - írta: Rege Sándor

Keresés

Blogértesítő - Vér-nyomás

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről