FN Blog / Vér-nyomás / Az értő flegmaság
Nyomtatás Betűméret
Az értő flegmaság 2008-04-18 14:53:59
A hipochonderekből például éppen ez hiányzik: örökké rettegnek attól, amit azután kreálnak önmaguknak. A flegmaság persze nem azonos a lustasággal.

A félelem az ember legrettenetesebb adománya.

Nyilvánvalóan a nemtudás állítja elő a gyávaságnak azt a típusát, amelyet a jövőtől való rettegés hoz létre.

Valószínűleg úgy születik, hogy szüleink feleslegesen óvnak minket az önismeretet szülő kalandoktól, felfedezésektől. A legtöbbünket megóvni akarnak a kudarcoktól, pedig a tévedések és csalódások ugyanúgy részei az életnek, mint a siker.

Az értő flegmaságot persze nem kapjuk adományként. A hipochonderekből például éppen ez hiányzik: örökké rettegnek attól, amit azután kreálnak önmaguknak. Ám ez, az értő flegmaság nem azonos a hányavetiséggel vagy a heveny lustasággal. S még kevésbé a felelőtlenséggel.

Hogy jön ez mind ide?

Egyszer olvastam egy tanulmányt, amelyben egy angliai kísérletről számoltak be. Itt azonos stádiumú és kórképű emlődaganattal kezelt betegeket pszichológiai teszt alapján négy csoportba osztottak. Voltak a küzdők, akik készek voltak a gyógyulás érdekében harcolni, a tagadók, akik úgy tettek, mintha semmi sem történt volna, a beletörődők, és végül akik feladták. Öt évig követték a sorsukat: az első csoportba tartozók 78 százaléka gyógyult meg teljesen, a másodikban 66, a harmadikban 33, a negyedikben 18 volt ez az arány. Vagyis a személyes magatartásnak nagyon sok köze van a gyógyuláshoz.

Sajnos az onkológusok zöme bagatellizálja ezt a tényt.

Mi mással magyarázható például, hogy képtelenség összeállítani, összegyűjteni a rákból való gyógyulás adatait. Amikor Magyarország ráktérképét néhány éve megalkották, megkerestem az illetékeseket és kértem, mutassuk be a gyógyulási viszonyokat is. Közölték, azt nem lehet.

A gyógyultakról nem vezetnek semmiféle statisztikát. Pedig ez mennyivel többet elárulna a hazai gyógyítás színvonaláról!

Lehet, éppen ez a baj vele!


Cimkék: Küzdelem, hipochonder, rettegés
17 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Ha ingerel a tehetetlenség, amit a betegrendszer vált ki belőled, ide kiöntheted a szemetest. Csak óvatosan: itt is emberek élnének! Részletek

Hirdetés

A Rák könyv - írta: Rege Sándor

Keresés

Blogértesítő - Vér-nyomás

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről