FN Blog / Vér-nyomás / Az ész megáll
Nyomtatás Betűméret
Az ész megáll 2008-03-21 14:41:34
Ugyan mindenki panaszkodik, sír, szitkozódik, amikor róla van szó, amikor neki fáj a rendszer hibája, de ha más próbál újítani, kényelmesebb mindent lehurrogni: az újtól való félelem erősebb mindennél.

 Volt egyszer egy eüminiszter, aki kitalálta: a rendelési idő egy részét el kell különíteni az előre bejelentkezőknek a családorvosnál. Akkoriban ez működni is kezdett, bár élénk ingerültség fogadta gyakran a - látszólag - soron kívül beesőket.

Miért is?

Egyszer megkérdeztem, ülve a sorban, bár előre bejelentkezve, az okát. Szitkozódva emlegették a minisztert (névvel, akkor még tudták!), mert, s ez a lényeg: az orvosnál mindenki egyenlő, ne csináljanak előjogokat a bejelentkezőknek. Mert azt bárki mondhatja, hogy ő „be van jelentkezve”!

Próbáltam érvelni, hogy ön is bármikor bejelentkezhet, élhet ezzel a lehetőséggel, tehát épp az egyenlőség nem csorbul ezzel. Mintha semmit se mondtam volna. Beláttam, hogy semmi értelmük az észérveknek.

Az ész ugyanis megáll.

Nem számít semmi, csak a felháborodott elme vélt igaza, vagy inkább vélt sérelme. Hiába nyitott egy ésszerű eszköz az orvosi ellátás szervezésére, hatékonyságának növelésére, a beidegződések, a szokotthoz való ragaszkodás mindent képes leszerelni. Így bukhat el minden igyekezet!

Jó a régi! Ugyan mindenki panaszkodik, sír, szitkozódik, amikor róla van szó, amikor neki fáj a rendszer hibája, de ha más próbál újítani, kényelmesebb mindent lehurrogni: az újtól való félelem erősebb mindennél.

Elmondok egy régi sztorit. Édesanyám, anno, amikor idehaza is megjelentek az első keverőtárcsás mosógépek, kapott egy masinát, amit szépen beállítottunk a fürdőszobába. Anyám pedig szépen rárakta a mosóteknőt és abban dörzsölgette tovább a család szennyesét. Hetekig nem tudtuk rávenni, hogy indítsa el a gépet, mosson abban végre.

Végül csellel beindítottuk, ő pedig mehetett... ki a konyhába, főzni!

De azért egy teherrel kevesebb lett.


Cimkék: balítélet, düh, félelem
44 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Ha ingerel a tehetetlenség, amit a betegrendszer vált ki belőled, ide kiöntheted a szemetest. Csak óvatosan: itt is emberek élnének! Részletek

Hirdetés

A Rák könyv - írta: Rege Sándor

Keresés

Blogértesítő - Vér-nyomás

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről